Elérhetőségünk

Nyíregyházi
Vasvári Pál Gimnázium
OM azonosító: 033654
4400 Nyíregyháza
Kiss Ernő utca 8.
Tel: 42/311-920
e-mail: nyhvpg[ ]gmail.com

   Fenntartó:

Nyíregyházi Tankerületi Központ
4400 Nyíregyháza
Sóstói út 31/b.
Tel.:42/795-315
e-m
ail: nyiregyhaza[ ]kk.gov.hu

Térkép

"Vasvári Pál Gimnáziumért" Alapítvány

 

A befizetett adó 1%-ával kérjük, támogassák iskolánk alapítványát

"Vasvári Pál Gimnáziumért" Alapítvány adószáma: 18790122-1-15

Köszönjük! 

Vasvári Diáksport Egyesület

  A Vasvári Diáksport 
Egyesület adószáma:
18807778-1-15
Köszönjük a támogatásokat! 

Euroexam online jelentkezés

Digitális Témahét

Fenntarthatósági Témahét 2019

No Para Egyesület

Vasváris Napok

Az idén 50 esztendős a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium ének-zene tagozata. Ebből az alkalomból egy héten át számos izgalmas program várta az iskola diákjait.

A Vasváris Napok első délutánján a matematika – fizika – informatika munkaközösség által szervezett Iskolai matematika pontversenyben legeredményesebben teljesítő tanulók díjazására és az osztályok csapatai közötti több fordulós FIZ-TECH  vetélkedő döntőjére került sor. A vetélkedő célja, hogy a megszokottól eltérő keretek között, a digitális világ lehetőségeit kihasználva, szerezzenek diákjaink új információkat, bővítsék eddigi ismereteiket, hasznosítsák tudásukat, tájékozottságukat a matematika, fizika és az informatika területén. 19 csapat kapcsolódott be a vetélkedésbe, s az Internetes fordulóban a legjobban teljesítő 8 csapat jutott be a hétfő délutáni döntőbe. Az interaktív vetélkedőt, a közös játékot a diákok és a tanárok egyaránt élvezték!

     

A vetélkedő előtt két érdekes előadáson vehettek részt az érdeklődők: A matematika és a zene kapcsolata, illetve a Karcsúsodás tuti receptje Einstein által papírra vetve -címmel. Utóbbit Szabó Endre tanár úr ismertette a közönséggel.

A zene és a matematika néha bonyolult, néha tréfás, néha pedig lélekemelő kapcsolatáról tartottak előadást iskolánk pedagógusai. Puskás Bernadett ének-zene szakos tanárnő a zene területén mutatta be a matematikai összefüggéseket, Kropog László matematika szakos tanár pedig a matematikában rejlő zenét mutatta be a Pi- és a Fibonacci-számok sorozatának megzenésítésével.

Az író- olvasó találkozó vendége Nemere István volt.

Természetesen a sport is része volt a rendezvénysorozatnak.

A hétfői Vasvári Röplabda Kupa eredménye:

1. Vasvári

2. Ibrány

3. Wesselényi

A kosárlabda kupán 3 fiú és 3 lány csapat vett részt. A Wesselényi fiú-lány, a Bánki fiú, a Széchényi lány és a Vasvári fiú és lány csapattal. A színvonalas mérkőzések végén mind a fiúknál, mind a lányoknál Vasváris győzelem született!

Labdarúgó tornát is rendeztek. 

 A fiúknál az alábbi eredmény született:

1. Zrínyi

2. Wesselényi

3. Vasvári

4. Kölcsey

 

A lányok eredményei:

1. Vasvári

2. Zrínyi

3. Wesselényi

4. Kölcsey

 Iskolánk első alkalommal rendezett megyei népdaléneklő versenyt. A megmérettetésen 11 általános iskolás, 5 középiskolás szólista, valamint 8 énekegyüttes versenyzett. A zsűri véleménye alapján elmondható, hogy a verseny igen színvonalas volt. A versenyzők nagyon felkészülten jelentek meg. A résztvevők pozitív visszajelzése alapján a szervezők úgy döntöttek, hogy ezt a rendezvényt ezentúl minden évben megrendezik. A középiskolai kategóriában a vasvárisok remekeltek. Egy rendkívül vidám, jó hangulatú Megyei Népdaléneklési Versenyt rendezett a gimnázium ének-zene tagozata a Vasváris Napok keretében, amelyen a város és megye különböző iskoláiból 60 fő vett részt. A zsűri kiemelte értékelésében a rendkívül magas színvonalat, az első, a második és harmadik helyezés mellett minden résztvevő teljesítményét arany vagy ezüst minősítéssel jutalmazta. A szervezők hagyományt kívánnak teremteni e rendezvénnyel, és remélik, hogy a versenyzők közül sokan fogják középiskolai tanulmányaikat a gimnázium ének-zene tagozatán folytatni.

1. Prekopcsák Janka 9. a

2. Borsi Lili 12. a

3. Nagy Lili 10.a 

  Az idei évben is megrendeztük idegen nyelvi szépkiejtési versenyünket. Az első forduló a legjobbjai jutottak a második fordulóba, melyet ünnepi hetünk keretében bonyolítottunk le. Különlegessége volt idei versenyünknek, hogy általános iskolás résztvevőink is voltak: Zelkes, Móriczos, napkori és újfehértói diákok vendégeskedtek nálunk felkészítő tanáraikkal. Szép szereplésük elismeréseképpen valamennyien emléklapot és angol vagy német nyelvű könyvet kaptak ajándékba.

Saját diákjaink közül mindkét nyelvből az első három helyezett kapott oklevelet és könyvutalványt.

 Eredmények német nyelvből:

 I. helyezett: Svéda Szabina 10.A

megosztott II. hely: Nagy Blanka 9.A és Ambrus Katalin 10.C

 

Eredmények angol nyelvből:

 I. helyezett: Fekete Nikolett 11.C

II. helyezett: Zsiros Anikó 10.C

III. helyezett: Karacs Gabriella 9.C

Március 13-án iskolánk tanulói egy igen érdekes és tartalmas előadást hallgattak meg. Az előadás címe: A Vasváritól a Pentagonig. Az előadó Dr. Porkoláb Imre iskolánk egykori tanulója, aki 3 évig Washingtonban, a Pentagonban a NATO és az USA összekötő tisztjeként dolgozott, jelenleg pedig a Nemzeti Fegyverzeti Igazgató kutatásfejlesztésért és innovációért felelős helyettese a Honvédelmi Minisztériumban. Előadásában bemutatta pályája egyes szaka szait, illetve útmutatót adott arra vonatkozóan, hogyan lehet valaki elitkatona és sikeres, jó vezető és stratéga.

A Vasváris Hét legemlékezetesebb eseménye minden bizonnyal a Jubileumi Hangverseny volt. Ötven évvel ezelőtt, csendült fel először a kórus éneke, ugyanis az 1968/69-es tanévben Tarcai Zoltán főiskolai tanár javaslatára indult a zenei képzés a gimnáziumban. Az elmúlt évtizedek alatt a tagozatos osztályokban több mint ezer diák érettségizett.  Sokan közülük énektanárok, énekesek, karvezetők lettek, vagy, ha nem a zenei pályát választották, akkor is a mindennapjaik részévé vált a muzsika. A kórus és az itt tanuló diákok számos elismerést szereztek és ma is gyakran hallhatja őket a közönség a város rendezvényein. A hangversenyen az iskola kórusa mellett fellépett számos egykori ének- zene tagozatos diák is, többek között Drabik Zsuzsa és Molnár Marica magánénekesek, Jenei Judit színművész, Olajos Gábor, Pokol  Miklós, és Mészáros Béla, zenetanárok, Maci Lakatos Zoltán, a Nyitnikék Kórus- Szilágyiné Botos Mária, a  budapesti La Musica Kamarakórus Tomasovszki Katalin, és a vásárosnaményi Liszt Ferenc Vegyeskar Iványi Tamás vezényletével.

 

  A Vasváris Napok záró rendezvényével értéket és hagyományt teremtett a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium tantestülete és tanulóifjúsága, amikor az iskola mellett kopjafát állítottak az iskola névadója, Vasvári Pál halálának 170. évfordulóján. A kopjafát Dániel Péter, a Nyíregyházi Egyetem nyugalmazott tanára, fafaragó és ötvösművész készítette, és Péntek László  aki Erdélyben, Körösfőn Vasvári Pál emlékének ápolója  és Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere mondtak avató beszédet, majd az iskola képviselői mellett több meghívott vendég helyezte el az emlékezés, a tiszteletadás szalagjait és koszorúit.

 
< Előző   Következő >
PageRank Kereső optimalizálás